ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

ΔΙΑΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διάρθρωση του Προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Σεπτέμβριο του 2017 με τη μορφή εβδομαδιαίου εκπαιδευτικού σεμιναρίου και καλλιτεχνικού εργαστηρίου. Τα παρακάτω Σεμινάρια – Εργαστήρια και εκδηλώσεις για το ευρύτερο κοινό, θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 7-10 μ.μ. με έδρες το Πολιτιστικό Κέντρο της Θήβας και το ίδρυμα Κακογιάννη. Θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

Θηβαϊκός κύκλος Ι.

Δραματουργική ανάλυση με αναφορές στην ψυχανάλυση και την ανθρωπολογία, υποκριτική ερμηνεία χωρίων, αναφορά στην μουσική και την παραστασιολογία των έργων Επτά επί Θήβας, Αντιγόνη, Οιδίπους Τύραννος.

Θηβαϊκός κύκλος ΙΙ.

Φοίνισσες, Οιδίπους επί Κολωνώ, Βάκχες.

Θηβαϊκός κύκλος ΙΙΙ.

Σε διάλογο με άλλες σωζόμενες τραγωδίες.

Τα πρόσωπα της τραγωδίας Ι: Οι έφηβοι, οι δούλοι , οι ξένοι, οι πρόσφυγες, οι βάρβαροι. Συμμετοχή θεωρητικών, ηθοποιών και άλλων συντελεστών σε μορφή αναλογίου. 

Τα πρόσωπα της τραγωδίας ΙΙ: Οι γυναίκες στην τραγωδία: Όταν το θέατρο προπορεύεται αιώνες της εποχής του Γυναίκες ηθοποιοί ερμηνεύουν Κλυταιμνήστρα, Κασσάνδρα, Αντιγόνη, Μήδεια, Ελένη. Συμμετοχή θεωρητικών, ηθοποιών και άλλων συντελεστών σε μορφή αναλογίου.

Ο πολυφωνικός ρόλος του αγγέλου/μαντατοφόρου (αγγελική ρήση) στην τραγωδία. Μαντατοφόρος, ένας άνθρωπος θίασος και ο πολυφωνικός ηθοποιός (Θεατρολογική αναφορά σε θέατρα της Ανατολής (Μπαλί) και ευρωπαϊκά λαϊκά θέατρα ( Θέατρο σκιών). Διδάσκει ο ηθοποιός Κυριακίδης. Ερμηνεύονται αγγελικές ρήσεις από Πέρσες και Βάκχες. Πιθανή συμμετοχή μάστορα του θεάτρου σκιών.

Το χορικό Ι. Όταν το χορικό γίνεται πρόσωπο. Ικέτιδες, Αγαμέμνων, Ευμενίδες του Αισχύλου. Όταν το χορικό αλλάζει πρόσωπα: Βάκχες. Το Υπόρχημα: Τραχίνιες, Αντιγόνη, Οιδίπους. Όταν το χορικό γίνεται χρησμός και αίνιγμα. 

Το χορικό ΙΙ. Οι διάφοροι τύποι εκφοράς του χορικού. Θεατρολογική αναδρομή, σε λύσεις Ροντήρη, Κουν κλπ. Σπρεχ κορ, μελισμός μελοποίηση. Όταν ο λόγος γίνεται μουσική. Συμμετέχουν μουσικοί που θα πειραματισθούν εμπράκτως μουσικούς που θα πειραματισθούν. Σόλης, Βασιλική και Ζαχαρίας.

Παρουσίαση-συζήτηση προτάσεων για το καλοκαίρι.

Περιγραφή του Προγράμματος

Το πρόγραμμα απευθύνεται κατ’ αρχήν σε φιλότεχνους,
εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, φοιτητές,
ερασιτεχνικές και επαγγελματικές θεατρικές ομάδες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Αθηνών.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Α & Β εξάμηνα.

Εξάμηνο (Α)
Τα παρακάτω Σεμινάρια – Εργαστήρια και εκδηλώσεις για το ευρύτερο κοινό, θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 7—10 μ.μ. με έδρα το Πολιτιστικό Κέντρο της Θήβας, αριθμό 40 έως 60 συμμετεχόντων. Θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
1. Ο χορός. Ιστορική αναδρομή. Αγγειογραφία. Επίδειξη από χορογράφο του χορού των Τράγων της Σκύρου, Ποντιακού κ.α. σε συνδυασμό με αρχαίο δράμα. Συμμετοχή χορευτών. Πιθανό δρώμενο με χορό μουσική και αρχαία για παιδιά Ανάσα / Άνασσα / Θάλασσα.
2. Η όψις και το προσωπείο Στην προϊστορία, την Ιστορία, την αρχαιότητα, στο φολκλόρ, στην μοντέρνα τέχνη, στο θέατρο και στην τρέλα. Βάκχες και Ηρακλής μαινόμενος. Εισαγωγή στην σχεδίαση και θεατρική κατασκευή από Μπονάτσο.
3. Η χρήση του βίντεο στην παράσταση αρχαίου δράματος. Εισαγωγή στο θεατρικό βίντεο Δημήτρης Νάκος, σκηνοθέτης κινηματογράφου, Διδάσκων ΜΠΣ Παντείου.
4. Τραγωδία και κινηματογράφος. Αναφορά στον Κακογιάννη. Τραγωδία στον κινηματογράφο. Από την «Στέλλα» στις «Τρωάδες». Δημήτρης Νάκος, Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου και φοιτητές παραστατικών τεχνών ΕΠΕΠ Παντείου. Δύο μικρού μήκους ταινίες με θέμα αρχαίο δράμα επικαιροποιημένο.

Εξάμηνο (Β)
Τα παρακάτω Σεμινάρια – Εργαστήρια, θα πραγματοποιηθούν από τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο του 2017 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αριθμό 50 συμμετεχόντων. Θα περιλαμβάνει τις κάτωθι θεματικές ενότητες:
5. Ελληνικό και Ινδικό θέατρο. Με έτοιμη μετάφραση: Σοφοκλής Αίαντα και Bhassa Karnas’ Task.
6. Ο πλατωνικός διάλογος ως τραγωδία ή/και Κωμωδία. Αβδελιώδης. Απολογία, Δοκιμή στον Γοργία (το Αριστοφανικό κομμάτι του πλατωνικού διαλόγου).

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την προετοιμασία μιάς καλοκαιρινής παράστασης και εργαστηρίου που θα υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2017 στην Θήβα και θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΣΗΜΕΡΑ

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα με αντικείμενο το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα και τη σημασία του στη διαμόρφωση της σύγχρονης παιδείας και κοινωνίας.

  •  

    deca[at]idis.gr
  •  

    Λ. Συγγρού 136, 176 71, Αθήνα